De web design trends voor 2019

Een nieuw jaar, een nieuw design voor uw website. Maar, welke webdesign trends voor 2019 zijn nu helemaal hot and happening? Blijft het minimalistische design nog heer en meester, of durven designers grotere risico’s te nemen om een beter beeld te vormen? De focus ligt nog altijd op het ontwerpen voor mobiele gebruikers, maar wat zijn de regels die veranderen en trends die hier het beste op aansluiten? Welke kleuren kunnen gebruikt worden en wat is de invloed van bepaalde lettertypes? Wij zijn de theorie en praktijk in gedoken om hierachter te komen en de nieuwste webdesign trends voor 2019 in een lijstje te zetten.

1. Design for mobile

Zoals we net al zeiden blijft het ontwerpen met de focus op mobiele apparaten het allerbelangrijkste waar u rekening mee moet houden. Google heeft vorig jaar de mobile-first index gelanceerd en het verkeer via mobiel heeft in 2018 het verkeer via desktop ingehaald. De tips die wij mee willen geven voor het designproces voor mobiele apparaten zijn:

  • Houd er rekening mee dat de schermen klein zijn. Knoppen moeten dus wat groter en lettertypes mogen niet onleesbaar klein worden.
  • Navigeren moet simpel en gemakkelijk zijn. Speel in op hoe gebruikers door uw website gaan op hun mobiel en plaats labels en linkjes op bereikbare plaatsen.
  • Minimaliseer content en respecteer het de kleine ruimte die het scherm biedt. Overrompel de gebruiker niet met enorme lappen tekst.
  • Reduceer de hoeveelheid input van een gebruiker. Niemand vindt het leuk om veel tekstvelden in te vullen of constant opnieuw in te moeten loggen.
  • Zorg voor een website die snel laadt en gebruik kleine bestanden om overbodig datagebruik te voorkomen.

2. Minimalisme en rust

Waar een tijd geleden de felste kleuren, gekste achtergronden en bizarre lettertypes rond de oren vlogen, kennen we nu veel websites die minimalisme en rust uitstralen. Een slimme structuur, rustige kleuren, keurige indeling en elementen die makkelijk te vinden zijn zorgen voor een strak uiterlijk en gebruiksgemak. Felle kleuren worden voornamelijk gebruikt om bepaalde elementen uit te lichten om bezoekers te activeren. Denk bijvoorbeeld aan knoppen die aanzetten tot kopen of ervoor zorgen dat er contact wordt opgenomen. Vooral de overgang naar websites voor mobiel heeft ervoor gezorgd dat deze ‘rustige’ trend is gaan groeien. Maar hoe zal dit in 2019 gaan? Wij vermoeden dat dit toch gaan veranderen. Websites lijken nu veel op elkaar en designers zullen hun best gaan doen om een onderscheid te maken tussen websites, om zo een bepaalde herkenbaarheid te realiseren. De creativiteit in de wereld van webdesign gaat weer vloeien en er zullen in 2019 heel wat pareltjes van websites online verschijnen.

3. Visuals, visuals en nog eens visuals.

Een trend die zeker door blijft groeien, ook in 2019, is het gebruik van visuals. Foto’s, infographics, illustraties en video’s kunnen vaak beter (en leuker!) veel informatie overbrengen of mensen activeren tijdens hun oriëntatie of beslissingsproces. Gebruik visuals dus vooral op een manier die aansluit op uw doelen, maar houd rekening met de hoeveelheid visuals die u gebruikt. Een website met te veel afbeeldingen en bewegend materiaal kan de gebruiker juist imponeren en een verkeerd gebruik van afbeeldingen in een design kan zorgen voor een platform wat moeilijk te navigeren is.

4. Fonts

Het gebruik van serif fonts is weer helemaal terug! Haal ze uit de kast en stof ze af om ze te gebruiken op websites die vertrouwen en authenticiteit willen uitstralen. Dit telt ook voor de cursieve en vintage fonts die hun steentje ook in 2019 bijdragen om een website een bepaalde charme te geven. Sans Serif fonts zullen nog wel de leiding houden in de web design houden. Dankzij hun minimalistische en moderne uitstraling ogen ze nog steeds erg goed en blijven ze op elk type website functioneel.

5. Typografie

Het gebruik van bold type-faces en hero fonts is een trend in 2019 die het gebruik van afbeeldingen voor bepaalde doeleinden gaat overnemen. Correct gebruik van typografie kan hero-images en zelfs video’s vervangen, beide elementen die minder geschikt zijn voor het gebruik op mobiele gebruiken. Ook de layouts van teksten krijgen nieuwe trends. Zo wordt er meer afgestapt van het grid in een website layout en zullen teksten meer opgemaakt worden als in een tijdschrift dankzij het gebruik van de Flexbox en CSS Grids.

6. Bouwen met blokken

U heeft het vast en zeker al wel gezien in 2018; websites die volledig opgebouwd zijn in blokken die met elkaar verbonden zijn, onderscheidend van elkaar door een dunne border of variatie in achtergrond kleuren. Ook in 2019 zet deze trend zich door en zullen websites die er uitzien als mozaïek volop aanwezig zijn.

7. Beweegt het al?

Animaties zijn ook een trend voor 2019. We hebben het dan niet alleen over groot animerend beeld in banners, maar juist over de kleinere animaties die mensen wegwijs maken op de website of gebruikers attendeert op een bepaald element wat interessant kan zijn. Denk daarbij aan iconen die aangeven dat de pagina laadt, het inschuiven van titels om aan te geven dat een nieuw segment begint of het bewegen van elementen om een dynamische browse ervaring te verzorgen.

8. Pastel tinten of felle kleuren?

Welke kant gaan de kleuren op? Dat ligt geheel aan u! Zowel felle kleuren als pasteltinten zullen in 2019 samen aanwezig zijn. Maar let op, hoe u de kleuren gebruikt en welke kleuren combinaties goed werken voor u vergt heel wat onderzoek, uitproberen en een creatief oog. Kijk naar uw huisstijl en kijk of de kleuren die daarin gebruikt worden geschikt zijn. Misschien is een strakke witte pagina met een of twee accent kleuren al voldoende, maar wellicht is het opvullen van de website met diverse kleuren en grote vlakken juist iets wat perfect bij uw bedrijf, dienst of product past! Felle kleuren en pasteltinten zijn tegenhangers van elkaar. Het combineren van deze twee trends neemt dus risico met zich mee. Niet helemaal zeker welke kleuren u moet kiezen? Wijzelf gebruiken https://coolors.co/ als handige tool om kleuren combinaties uit te zoeken en ze naast elkaar te zetten.

9. Natuurlijke vormen en lijnen

Zoals we bij het stukje over typografie al besproken, is de trend in 2019 om meer af te wijken van het grid in een layout en een minder statische website neer te zetten. Ronde vormen, vloeiende lijnen, veel kleur en inspiratie uit de natuur zorgen voor een nieuwe webdesign trend voor 2019.

10. Nieuwe manier van scrollen

Als laatste besteden wij graag de aandacht aan een trend die de creativiteit, kennis én kunde van web developers en grafisch vormgevers aan het licht brengt. Non-traditional scrolling en scroll-triggered animations geven niet alleen de website een uniek uiterlijk, maar ook een unieke browse ervaring. Op en neer scrollen is niet meer de enige manier om door een website te lopen. Ook links en rechts scrollen begint steeds meer een optie te worden om zo naar een bepaald onderdeel van de website te navigeren of content te onthullen. Het browsen wordt leuker en vooral interessanter gemaakt door animaties die gestart worden, gebruikers zullen langer op pagina’s blijven en ook de engagement van gebruikers wordt verhoogd.

Published On: 20 januari 2019 / Categorieën Geen categorie /